Fredag kväll!
50g jäst
5 dl vatten
1½- 1 tsk salt1- 2 msk sirap
2 msk olivolja
Ca 9 dl sikt och 2 dl fullkorn Labans Dinkelmjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°) och blanda i salt, sirap, olja och nästan allt mjöl (var försiktig med mjölet, jag tycker att det blir bäst när degen är lite kladdig innan jäsningen).
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Tag upp den på mjölat bord, dela den i 20 delar och kavla ut till ca 1⁄2 cm tjocka kakor.
Lägg dem på smord plåt och grädda i 275° mitt i ugnen ca 8 minuter.
Låt kallna under bakduk.
Skär en skåra i bröden så de kan fyllas.
Viste ni att: Dinkel är ett urvete som är flertusenårigt. Odlas idag ekologiskt på Gotland. Dinkel kan användas istället för vetemjöl. Dinkel är rikt på essentiella aminosyror. Det innehåller lika mycket proteiner som hönsägg, rikt på B-vitaminer som är bra för hud, hår och naglar. Ökar immunförsvaret. Rikt på fibrer som är bra för tarmen http://www.annaskipper.se/annasdinkelpita.html
Aiolia med turkisk youghurt:
2 dl Arla Köket® turkisk meze matyoghurt
3 st vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar