Gör ditt eget hårdbröd!

Hej på er!
 
Idag har jag pysslat på hela dagen och jag vet inte riktigt allt jag har gjort och inte gjort!
Men ett litet projekt har vart att baka mitt eget hårdbröd! :) jag har en stor förkärlek för hårdbröd, jag formligen älskar det och äter det i princip till alla måltider och det har vi också alltid gjort i min familj.
Så idag var det dags att testa göra mitt eget! :) det var mkt enkelt att göra och blev mycket gott! jag valde några olika smaksättningar, sesamfrön och flinsalt, pumpa kärnor och ett med linfrön.
 
 

Du behöver:
50 g jäst
5 dl    lättmjölk, 37 C, det går även bra med vanlig mjölk lite utspädd med vatten
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
grovt mjöl till utbakning

(Det här blir ganska mycket deg, man kan med fördel halvera receptet).

Gör så här:
Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt och mjöl. Blanda till en deg och dela i 6 bitar. Rulla bitarna till bullar och låt dem jäsa i 20-30 minuter.

Kavla ut varje bulle till en rektangel så tunt som du vill ha det (supertunt är gott!) och använd mycket mjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på valfri smaksättning; kummin, gourmetsalt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, flytta isär bitarna lite.

Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.

(från: http://sarabakar.se/ )

 

Nu ska jag hoppa i duchen och göra mig iordning för snart får jag en middagsgäst! ;)

Kram!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

myhomerun.blogg.se

En förkärlek för träning och matlagning!

RSS 2.0